Longzusjes | Verpleegkunde & Onderwijs

@longzusjes

Verpleegkunde & Onderwijs

Wat gebeurt er precies tijdens een astma aanval?

Geschreven door Longzusje Martine

Gepubliceerd op 24 november 2020

Iedereen heeft wel eens van een astma aanval gehoord. Je zet een pufje aan je mond en het is weer over… toch?… net als in de film! Wat gebeurt er nu echt tijdens een astma aanval? Welke medicatie wordt er gebruikt? En wat kun je doen om het te voorkomen?

Wat is astma?

Op 𝟽 november 2019 maakten wij een Instagram post over Astma:

Astma is een chronische ontsteking in de luchtwegen. De ziekte uit zich in een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen en aanvallen van kortademigheid. Het aanvalsgewijze karakter van de ziekte maakt dat de patiënt het ene moment nergens last van kan hebben en het volgende moment acuut ernstig benauwd kan worden.

De luchtwegen bij astma zijn overgevoelig voor prikkels, het slijmvlies dat de binnenkant bekleedt en de spieren om de luchtwegen heen reageren op bepaalde prikkels:

𝗔𝗹𝗹𝗲𝗿𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝘀:

  • huisstofmijt
  • graspollen
  • huidschilfers van dieren

𝗡𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝘀:

  • schoonmaakmiddelen
  • rook
  • warm kou veranderingen

Dit is een ontstekingsreactie in de luchtwegen, de luchtwegen zijn bij astma chronisch overgevoelig/ontstoken. Meer informatie over “prikkels” bij astma vind je bij het LongFonds.

Klachten van Astma

Meestal hebben mensen met astma lange periodes van weinig tot geen klachten, en toch blijven de luchtwegen altijd wat overgevoelig/ontstoken. De ontstekingsreactie in de luchtwegen zorgt ervoor dat de doorgang voor lucht kleiner wordt, de luchtwegen gaan zich vernauwen, met de bijbehorende klachten:

  • kortademigheid (aanvallen of perioden)
  • piepende, of zagende ademhaling.
  • hoesten (vooral nachts)
  • benauwdheid, gevoel van vol zitten.
  • vermoeidheid, ademhalen kost veel energie.

Deze klachten kunnen optreden in aanvallen of in langere periodes. een aanval komt vaaks nachts of vroeg in de ochtend.

Middelen om Astma te verlichten

Astma is niet te genezen, wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen verlichten, en preventief werken. er zijn 2 soorten middelen:

L𝘂𝗰𝗵𝘁𝘄𝗲𝗴𝘃𝗲𝗿𝘄𝗶𝗷𝗱𝗲𝗿𝘀

De luchtwegverwijders geven direct verlichting bij een astma aanval, de spieren rondom de luchtwegen ontspannen zich waardoor de lucht wegen zich verwijden. De werking begint na ongeveer 10 min en duurt ongeveer 3-4 uur.

O𝗻𝘁𝘀𝘁𝗲𝗸𝗶𝗻𝗴𝘀𝗿𝗲𝗺𝗺𝗲𝗿𝘀

De ontstekingsremmers helpen niet bij een acute aanval maar zorgen ervoor dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor astma aanvallen. Dit is de onderhoudsbehandeling bij astma. Het is daarom van belang deze medicatie dagelijks en op vaste tijden in te nemen. Zo ontstaat er een soort filmlaag/barrière in de luchtwegen. Stop je met deze medicatie? Dan gaat deze laag weg en worden de luchtwegen weer overgevoelig/ontstoken.

Puffers (device)

Het soort puffer (device) is afhankelijk van welk middel er is voorgeschreven, de voorkeur voor een bepaald device kan de patiënt ook aangeven bij behandelend longarts, huisarts of longverpleegkundige. Het is erg belangrijk dat de patient de inhalatie techniek goed beheerst, hierdoor komt het medicijn waar het moet komen, in de luchtwegen. Wat ervoor zorgt dat het middel effectief werkt, en dus zo de astma onder controle blijft.

Kijk op inhalatorgebruik.nl voor alle instructie filmpjes en materiaal, per device uitgelegd.

Medicatie in de luchtwegen

Het Longfonds heeft een filmpje gemaakt om te laten zien wat de medicatie precies doet in de luchtwegen:

Behandeling voor Astma

De beste behandeling bij astma is het voorkomen van klachten, zorg ervoor dat je niet in aanraking komt met stoffen die de luchtwegen prikkelen, zorg voor een goede conditie een gezond voedingspatroon en het trouw innemen van de voorgeschreven medicatie.

Geschreven door Longzusje Martine

Gepubliceerd op 24 november 2020

0 reacties

Nog meer behind the post