Longzusjes | Verpleegkunde & Onderwijs

@longzusjes

Verpleegkunde & Onderwijs

COPD in tijden van corona maatregelen

Geschreven door Longzusje Martine

Gepubliceerd op 13 september 2020

Niet alleen het coronavirus zorgt voor meer zieken, ook de maatregelen zelf kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen. Ik krijg vaak de opmerking “je zult het vast heel druk hebben met covid-19 patiënten!”. In mijn geval valt dit juist erg mee. Ik werk op een polikliniek en niet aan de frontlinie op de afdeling (respect voor mijn collega’s!), hierdoor verleen ik zelf geen acute zorg. Voor mij is het net als vele andere thuiswerken en het is zelfs ‘akelig’ stil geweest in het begin als het gaat om mijn vaste patiënten.

Gevolgen voor zwakke longen

Mijn patiënten hebben een chronische longaandoening, houden zich aan de maatregelen, zijn misschien ook wel angstig om het virus op te lopen. Als je zwakke longen hebt kan dit flinke gevolgen hebben voor hen. Ze gaan niet meer naar de supermarkt, niet meer naar de Fysiotherapie, het dagelijkse rondje wordt niet meer gedaan en familieleden en vrienden komen niet meer over de vloer. Hierdoor wordt de leefomgeving ineens een stuk kleiner, en de sociale controle een stuk minder.

Dit is best een paar dagen misschien wel weken vol te houden, maar deze pandemie duurt zoals jullie weten niet een paar dagen… veel patiënten zitten al vanaf 16 maart binnen (In en om het huis). Dat is al een half jaar!

COPD: 90/10 regel

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling bij COPD 90% voeding, beweging, en leefstijl is en 10% medicatie. De Fysiotherapie elke week, wekelijks gebalanceerde maaltijd, clubjes en een dagelijkse wandeling zijn dan ook heel belangrijk. Dus bijna 90% van de behandeling valt weg bij deze patiënten in tijden van covid-19 maatregelen. Hierdoor is de kans op een Longaanval erg groot met alle gevolgen van dien, antibiotica, prednison, of zelfs een opname.

Geef een helpende hand

Deze groep mensen verdient de aandacht, maak een praatje, doe een boodschap, loop een rondje mee om het huis, kijk of er een Fysiotherapeut aan huis kan komen etc. Je hoeft niet altijd een zorg professional te zijn of kennis van longziekten te hebben om deze mensen om je heen te helpen! Vraag hoe het gaat, en als je hulp kan bieden geef dit dan aan, alle kleine beetjes helpen.

Check de site van het longfonds voor meer informatie en tips!

Geschreven door Longzusje Martine

Gepubliceerd op 13 september 2020

0 reacties

Andere verhalen

Corona test… positief?! [video]

Corona test… positief?! [video]

Al een keer een Corona test gedaan? Ik moest er aan geloven. Zelfs drie keer! Was het drie keer “scheepsrecht”? Lees mijn ervaring met corona testen.