Longzusjes | Verpleegkunde & Onderwijs

@longzusjes

Verpleegkunde & Onderwijs

De dosisaerosol of wel een pMDI = pressurized metered dose inhalers

Geschreven door Longzusje Martine

Gepubliceerd op 10 juni 2021

De dosisaerosol of wel een pMDI = pressurized metered dose inhalers is de meest herkenbare inhalator. Als je over pufjes begint denk je aan deze inhalator. Hij is draagbaar, snel in gebruik en goedkoop. in dit filmpje zie je een dwarsdoorsnede van de dosisaerosol, zo kun je zien hoe een “pufje”, “wolk” of “pluim” wordt gecreëerd!

De cannister is gevuld met een vloeistof waarin het geneesmiddel in oplossing of suspensie is gebracht in de vorm van een drijfgas. Als het een suspensie betreft moet er altijd goed geschud worden voordat de dosering wordt afgevuurd. Te zien in de animatie is dat het schudden bedoelt is voor de dosering die klaar wordt gezet. De pluim die de patiënt tot zich neemt stond al klaar in het doseercompartimentje, waar dus de volgende pluim weer in klaar gezet is.

De snel bewegende pluim wordt afgevuurd met een gemiddelde snelheid van 8m/s. Een grote snelheid kan voor veel verliezen zorgen in de bovenste luchtwegen, van de meeste dosisaerosolen komt maar 10 tot 20 % van de dosis in de longen terecht. Er wordt ook een goede handmond coördinatie vereist, voor sommige patiënten is dit heel lastig, om tegelijkertijd te drukken en in te ademen.

Om dit allemaal te verbeteren en te voorkomen is een voorzetkamer gewenst. Bij afvuren blijft de pluim zweven in de voorzetkamer en kan de pluim rustig ingeademd worden.

Voor meer informatie over de inhalatietechniek ga naar inhalatorgebruik.nl

Bron: Inhalatie technologie en instructie – P. Hagedoorn, T.J. Klemmeier

Geschreven door Longzusje Martine

Gepubliceerd op 10 juni 2021

0 reacties

Andere verhalen

Corona test… positief?! [video]

Corona test… positief?! [video]

Al een keer een Corona test gedaan? Ik moest er aan geloven. Zelfs drie keer! Was het drie keer “scheepsrecht”? Lees mijn ervaring met corona testen.