Over Longzusjes
Longzusjes bestaat uit twee verpleegkundigen die gepassioneerd zijn over verpleegkunde en hebben een ruime ervaring en specialisme binnen longgeneeskunde, longziektes en oncologie. Op 20 september 2019 hebben Martine Ritsma en Kim Beaufort het instagram account @longzusjes in het levengeroepen.
Met dit account willen zij op een ludieke manier hun kennis en passie delen met medeverpleegkundigen, (long)artsen, studenten binnen de zorg of andere die de passie voor longgeneeskunde delen. Inmiddels is Longzusjes ook te vinden op Facebook en delen ze hun uitgebreide verhalen via een blog.

Martine Ritsma
Gespecialiseerd Longverpleegkundige bij Wijkzorg Zorggroep Almere en Docent Verpleegkunde bij ROC Flevoland

Na mijn diplomeren in 2009 ben ik als verpleegkundige gaan werken op de afdeling longgeneeskunde van het Tergooi ziekenhuis Hilversum. In 2013 ben ik begonnen als longverpleegkundige op de poli longgeneeskunde, hierbij heb ik altijd een dubbelfunctie gehouden als verpleegkundige en longverpleegkundige. Ik heb in 2013 de pulmonologie opleiding gevolgd aan de Antonius academie (MBO), en in 2019 de Post HBO specialisatie tot longverpleegkundige aan de hoge school Utrecht. Deze twee functies waren een hele fijne combi, ik volgde de patiënt in zijn verschillende fasen van zijn ziekte. Verpleegde de patiënt op de afdeling tijdens een exacerbatie van hun longziekte en zag de patiënt later op de poli voor een controle. Dit zorgde voor een goede zorgrelatie en ik kon hiervan veel leren, voor mijzelf maar ook voor de begeleiding van de patiënt.
Begin 2020 heb ik de stap gemaakt naar de wijkzorg, patiënten begeleiden met een chronische longziekte thuis. Ik zie dit als de volgende fase, de fase waar ik vaak op de poli tegenaan liep. De patiënt komt bij je op de poli, je begeleid, geeft uitleg biedt een luisterend oor, en daarna gaat de patiënt naar huis. Wat gebeurd er thuis? Hoe is het medicatie gebruik thuis? Is het huis aangepast? Het doel is de patiënt te begeleiden naar een stabiel, comfortabel en zelfstandig leven met zijn chronische ziekte.
Eind 2020 heb ik de stap naar het beroepsonderwijs gemaakt, ik geef les aan leerling Verzorgende IG en Verpleegkundigen van het ROC Flevoland in Almere. Het uitleg geven, (leerling) begeleidden en klinische lessen geven vond ik altijd een leuk deel van mijn vak als verpleegkundige. Ik merkte begin dit jaar dat ik niet helemaal meer op mijn plek zat in het ziekenhuis, maar met de jarenlange ervaringen vanuit het ziekenhuis is het een hele waardevolle stap naar het beroepsonderwijs! Het is een hele nieuwe uitdaging waar ik met veel energie en plezier aan ben begonnen.
Mijn persoonlijke interesse/hobby gaat uit naar social media, YouTube, computers etc. Ik wil heel graag in de toekomst mijn werk en mijn hobby samen kunnen voegen! Het beheer van ons Instagram account geeft mij veel energie, op een korte manier iets gecompliceerds makkelijk uitleggen, maar ook het netwerk wat je opbouw met andere zorgverleners en patiënten is erg waardevol!
Kim Baeufort
Gespecialiseerd Oncologieverpleegkundige Longziekten bij Tergooi, afdeling Longgeneeskunde, Interne Geneeskunde en Nefrologie

Naast mijn werk als verpleegkundige, werk ik ook als Regieverpleegkundige aan diverse projecten. Mijn persoonlijke aandachtsgebied is scholing en klinische lessen voor de afdeling. Ik heb een grote passie voor het overbrengen van inhoudelijke kennis en het aanleren van vaardigheden. Ik geef lang niet alle klinische lessen zelf, maar organiseer er wel een heleboel. Ik hou mijn eigen kennis actief bij en leer heel graag bij. Deze passie deel ik ook graag met anderen en hoop dat zij net zo graag als ik hun deskundigheid willen bevorderen. Op dit moment doe ik de HBO-V voor gespecialiseerd verpleegkundigen via Avans+, deze duurt 1,5 jaar. Ik ben nu op de helft, maar zal hier langer over gaan doen omdat we in september ons derde kindje verwachten.
Hoewel ik de specialisatie oncologieverpleegkundige heb gedaan bij het AvL, werk ik ook met de vele andere soorten longpatiënten. De longgeneeskunde heeft nog steeds mijn affiniteit omdat het een specialisme is wat alles omvat; acute-, palliatieve en terminale zorg, het is beschouwend en bij ons in Tergooi met de longchirurgie erbij ook snijdend, het is technisch (denk aan thoraxdrainage, uitzuigen, tracheastoma’s en de vele verpleegkundige handelingen die je uitvoert) maar ook heel maatschappelijk. De longen zijn een vitaal orgaan, daardoor is er best een hoge mortaliteit. Dit maakt het werk soms mentaal zwaar. Ook kunnen patiënten heel ziek zijn en in korte tijd snel verslechteren. Al deze factoren bij elkaar maken dat ik het werken op een longafdeling nog steeds zo uitdagend vind.
Onze verhalen
De dosisaerosol of wel een pMDI = pressurized metered dose inhalers
De dosisaerosol of wel een pMDI = pressurized metered dose inhalers.
Mondkapjesplicht: #wearingiscaringchallenge
Mondkapjesplicht is 1 december ingegaan. Zet jij je ook in tegen het coronavirus. Doe mee met #wearingiscaringchallenge en draag een mondkapje.
Corona test… positief?! [video]
Al een keer een Corona test gedaan? Ik moest er aan geloven. Zelfs drie keer! Was het drie keer “scheepsrecht”? Lees mijn ervaring met corona testen.